Het is belangrijk dat je weet wat de rol van een hypotheek adviseur is. Een hypotheekadviseur geeft financieel advies over hypotheken en helpt je om een hypotheek te vinden die bij jou past. Hiervoor zal de hypotheek adviseur eerst jouw financiële situatie in kaart brengen en vragen wat je toekomstplannen zijn. Op basis van jouw financiële situatie onderzoekt hij of je in aanmerking komt voor een (NHG-)hypotheek en of je bepaalde verzekeringen of misschien een overbruggingshypotheek nodig hebt. Daarna gaat hij aan de slag met het bekijken van verschillende mogelijkheden. Hij berekent bijkomende kosten, bekijkt productvoorwaarden van geldverstrekkers en vergelijkt rentestanden.

Het vinden van een goede adviseur

Hypotheekadviseurs moeten zich houden aan de Wet op het financieel toezicht en hebben een vergunning nodig. Check bij AFM of de adviseur die jij wilt wel de juiste papieren heeft.

Vraag naar ervaringen van mensen en kijk in de buurt en bekijk vergelijkingssites. Zoek op de websites van de adviseurs hun dienstverleningsdocument.

Wat als de looptijd van de hypotheek verandert?

Een adviseur moet jou gedurende de looptijd van de hypotheek op de hoogte houden van veranderingen die met zijn advies of jouw hypotheek te maken hebben, of als wetten en regels veranderen die voor jou gevolgen hebben.

Wat gebeurt er nadat je een keus hebt gemaakt?

Als je samen met je adviseur een keuze hebt gemaakt uit de geschikte geldverstrekkers vraagt de adviseur het renteaanbod aan. Ga je akkoord met het renteaanbod, dan stuurt de adviseur dit samen met alle benodigde documenten terug naar de geldverstrekker. De adviseur houdt in de gaten wanneer je dossier is verwerkt. En als het dossier aangeeft dat je hypotheek akkoord is, dan kun je het definitieve hypotheekaanbod tekenen en terug sturen. Daarna neemt de notaris contact met je op om een afspraak te maken om de hypotheek te passeren.

Wat zijn de kosten van een adviseur?

Meestal betaal je voor advies en bemiddeling een vast bedrag voor het hele traject. De kosten hiervoor liggen tussen de 1500 en 3000 euro, maar dit is afhankelijk van de adviseur en van jouw situatie. Er zijn Sommige adviseurs die werken op uur basis en het tarief varieert tussen de 80 en 175 euro. Het is ook heel belangrijk dat je vraagt naar de kosten die er zijn als er veranderingen plaatsvinden. De kosten van hypotheekadvies bij een bank zijn over het algemeen wat lager.

Nieuwe hypotheken

Banken verwijzen standaard naar een adviseur omdat nieuwe hypotheken zonder advies bijna nooit voorkomen. Het is echter duidelijk dat het voor de gemiddelde klant te specialistisch werk is. Hier komt dan juist de hypotheekadviseur in beeld. Deze is hiervoor opgeleid en heeft rekenmodellen en –programma’s tot zijn beschikking. Een “hypotheekadviseur” houdt zich dus eigenlijk bezig met meer belangen dan hypotheken alleen. Een “hypotheekadviseur” is ook bekend als een financieel adviseur.

Lopende hypotheken

Veel van de belangen die spelen bij het afsluiten van de hypotheek zijn nog steeds van belang tijdens de looptijd van de lening. De levens- en financiële situatie van de klant kan plotseling veranderen. Er kan in de hypotheeklening zelf ook van alles veranderen, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente. Er kunnen in de lopende fase een heleboel evenementen voorkomen waarbij er advies nodig is, en waarbij het niet eenvoudig is om te zien hoe verschillende factoren elkaar beïnvloeden. De beste oplossing voor al deze evenementen is om het met een financieel adviseur te overleggen. Het is belangrijk dat je weet dat de banken wijzigingsverzoeken vaak genoeg alleen behandelen via een financieel adviseur.

Een onafhankelijke adviseur en afhankelijke adviseur

Een onafhankelijke adviseur geeft je toegang tot een hypotheek en de hypotheekrentes van alle banken. Van grote, kleine, bekende en onbekende banken. Een bank is een afhankelijke hypotheekadviseur. Het advies van de bank is vaak genoeg in het voordeel van haar omdat de bank adviseert de hypotheken die deze bank zelf aanbiedt.