Beleggen in vastgoedWat is slimmer? Beleggen in vastgoed aandelen vs. vastgoed kopen? Het zijn beide manieren tot investeren, maar de manier waarop kent grote verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen. Het doel is om te bepalen wat de beste keuze is tussen vastgoed aandelen vs. vastgoed kopen. En uiteraard is de beste keuze geheel persoonsgebonden. 

Meer weten? Lees hier alles over beleggen in vastgoed

Verschil in risico tussen vastgoed aandelen vs. vastgoed kopen

Als belegger is het slim om eerst vanuit risico te rederneren. Vastgoed aandelen vs. vastgoed kopen kent verschillende soorten risico’s. Laten we beginnen met vastgoed aandelen. 

Vastgoed aandelen worden uitgegeven door vastgoedbedrijven. Vastgoedbedrijven kunnen failliet gaan of enorm hard groeien. Omdat zij beursgenoteerd zijn kennen vastgoedaandelen het risico van koersverlies. Een ander punt is dat je vastgoedaandelen te duur kan kopen. Indien je een te hoge aandelenprijs betaald, is de kans op koersverlies groter. 

Vastgoed kopen kent in vergelijking tot vastgoed aandelen een lager risico wat betreft waardevermindering. Er is geen kans op koersverlies. Er is wel kans op waardevermindering. Koop daarom goede vastgoedpanden die op de lange termijn waardevast zijn. Let wel op het risico van hypothecaire schuld. Sluit een gunstige hypotheek af en zorg ervoor dat je de maandelijkse lasten kan dekken in geval van leegstand. 

Verschil in rendement bij vastgoed beleggen

Vastgoedaandelen vs. vastgoed kopen verschillen ook op basis van rendement. In de basis kan men met vastgoedaandelen hoger rendement halen. Met name wie de juiste beleggingen maakt, kan op de lange termijn enorm veel koersrendement realiseren. Hetzelfde geldt ook voor vastgoed kopen, wanneer de waarde op termijn enorm stijgt. Maar er is wel degelijk een verschil. Het verschil is het gemiddeld jaarlijks rendement. Een slimme vastgoed aandelen belegger kan een hoger jaarlijks rendement behalen. 

Verschil in looptijd

Een groot verschil tussen vastgoed kopen en vastgoed aandelen is de looptijd. Vastgoedaandelen zijn liquide beleggingen. Je kan vandaag in- en uitstappen. Met één klik op de knop. Bij vastgoed kopen gaat dit niet. Dat is een groot verschil. De looptijd is daarbij altijd van lange duur. Je koopt vastgoed meestal voor de lange termijn

Ja, er bestaat een vorm van flipping. House flipping wil zeggen dat je vastgoed koopt, opknapt en weer doorverkoopt. Doe dit binnen een bepaalde termijn, en er komen enkele belastingregels bij kijken. Anderzijds is de omloopsnelheid hoger, maar het risico neemt ook toe. 

Verschil in actief vs. passief beleggen in vastgoed aandelen vs. kopen

Tot slot is er een verschil bij vastgoed kopen vs. vastgoed aandelen in de manier van beleggen. Vastgoed kopen is in de basis een meer passieve investering. Wilt niet zeggen dat je er geen omkijken naar hebt. Maar het vergt minder werk dan vastgoed aandelen. Bij dit laatste dien je namelijk periodiek te onderzoeken of je portfolio met vastgoedaandelen nog actueel is. Zijn ze gunstig geprijsd? Gaat de sector groeien? Nemen de winsten toe? 

Ook is het mogelijk om vastgoedaandelen meer actief te kopen en verkopen. Niet dagelijks, maar wel op termijnen van 6 – 12 maanden. Buy low, sell high. Meer actief. Vergt ook meer kennis. Maar het rendement is wel hoger dan bij vastgoed kopen. 

Vragen of opmerkingen over vastgoed aandelen vs. vastgoed kopen en de verschillen? Laat het ons weten!