Een eigen huis is voor velen onder ons een grote droom. Helaas is het niet voor iedereen altijd mogelijk om een huis met eigen middelen te kunnen kopen. In zulke gevallen moet er een hypotheeklening aangevraagd worden. Een hypotheek aanvragen is ook niet altijd even makkelijk. Jouw leensom wordt bepaald aan de hand van jouw salaris.

Om aan in aanmerking te kunnen komen voor een hypotheeklening zul je moeten voldoen aan enkele voorwaarden.
Deze voorwaarden zijn heel divers en zien er als volg uit:

  • De duur van een hypotheekofferte

Een hypotheekofferte kan niet eindeloos geldig zijn. De markt is niet statisch maar dynamisch. Rentepercentages en prijzen van woningen kunnen heel snel veranderen. De bank gaat jou alleen een geldigheidsduur van de hypotheekofferte doorgeven. Je zal daarom binnen afgesproken periode moeten aangeven of jij akkoord gaat met de offerte of niet.

  • Kun jij je hypotheek versneld aflossen

Het is mogelijk om bij bepaalde banken jouw hypotheeklening versneld af te lossen. In zulke gevallen wordt de rente van de leensom afgetrokken. Echter, bieden niet alle banken deze mogelijkheid. Sommige banken nemen juist een boeteclausule op in het contract. Wil jij de hypotheeklening versneld aflossen dan zul je juist een boete moeten betalen.

  • Rekening houden met verleningskosten van de offerte

Een hypotheekofferte is vaak genoeg twee tot drie maanden geldig. In sommige vallen kan het voorkomen dat jij de sleutels van je woning pas na 6 maanden krijgt. Vergeet in zulke gevallen niet om de offerte te laten verlengen anders kun je na de 6 maanden voor vervelende verrassingen te komen staan. Zorg er ook voor om je offerte te annuleren als je niet van plan bent om door te gaan met de hypotheeklening.

  • Hou rekening met de verhuisregeling

Heb je al een hypotheek lopen zorg er dan voor dat je meeneemt naar de nieuwe hypotheek. Deze kunnen tegen dezelfde voorwaarden meegenomen worden. In zulke gevallen bespaar je notariskosten.

  • Hou rekening met de rentevaste periode

Kies voor een korte rentevaste periode omdat je hierdoor ook een lagere rente betaalt. De rentevaste periode ligt tussen de 1 en 30 jaren.

  • Hou rekening met de rentevormen

Bij een hypotheeklening kun je te maken krijgen met een dagrente, rentekorting, boeterente, dal rente, variabele rente en passeerdatum rente.

Dagrente: die rente die ingaat op de dag van de nieuwe hypotheek
Rentekorting: wanneer je vanwege bepaalde situaties een lagere rente krijgt
Boeterente: die boete die je gaat moeten betalen omdat jij je hypotheeklening eerder aflost.
Dal rente: wanneer een rente daalt en weer stijgt waardoor je het laagste rentepercentage moet betalen.
Variabel rente: de geldende rente van een periode

Woon je in Amsterdam en ben je werkzaam bij een Loodgietersbedrijf dan kun je op de website https://www.loodgieteramsterdam020.nl/ informatie vinden over hypotheekleningen voor vakmannen.